Organizacja żywienia
w Przedszkolu Samorządowym nr 48
„Bajkowa Kraina”
Informuję Państwa, że organizacja żywienia w naszej placówce przedszkolnej jest zgodna z Ustawą z dnia 28 listopada 2014 r o zmianie ustawy O bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz wydanym na jej podstawie Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. W sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
Marzenna Małgorzata Majtas
Dyrektor PS 48 „Bajkowa Kraina”
JADŁOSPIS WIOSENNO- LETNI
Poniedziałki:
Śniadanie: Chleb pełnoziarnisty z masłem, z szynka, jajko , rzodkiewka, herbata z cytryną i miodem
II Śniadanie: Kasza manna z sokiem, woda mineralna, owoce
Obiad: Biały barszcz z ziemniakami, schab pieczony w ziołach i w sosie marchewkowym, kasza gryczana, ogórek małosolny/ ogórek kiszony ,kompot
Śniadanie: Bułka grahamka z masłem, serek na talerzyku, kakao Bz./kanapka z wędliną, herbata z cytryną/woda mineralna
II śniadanie: Pieczywo orkiszowe z masłem, schab dworski, sałata, pomidor, herbata owocowa. owoce
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, Stek wieprzowy, ziemniaki, mizeria z jogurtem naturalnym, kompot
Wtorki:
Śniadanie: Bułka z ziarnami i masłem, ser żółty, pomidor, kakao
II Śniadanie: Jogurt szkolny, chrupki kukurydziane.
Obiad: Barszcz czerwony/ botwinka kotlet, słoneczny pieczony, ziemniaki, surówka z mizerii i jogurtem naturalnym typ grecki, kompot
Śniadanie: Chleb razowy/słonecznikowy masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, herbata z cytryną słodzona miodem.
II śniadanie: Koktajl z jogurtu naturalnego z owocami ,baton zbożowy
Obiad: Krupnik z ziemniakami i koperkiem, wołowina w sosie warzywnym makaron, sałata, szczypior, rzodkiewka, śmietana i jogurtem naturalnym, kompot
Środy:
Śniadanie: Kulki czekoladowe na mleku, bułka z żurawiną i masłem,
II śniadanie: Chleb żytni z masłem, filet z indyka wędzony, rzodkiewka, ogórek świeży, herbata z cytryną
Obiad: Zupa owocowa, bigos, ziemniaki
Śniadanie: Chleb słonecznikowy z masłem, polędwica, ser żółty, pomidor, kawa na mleku
II śniadanie: Ciasto własnego wypieku, herbata owocowa, owoce
Obiad: Rosół z makaronem i koperkiem, kotlet schabowy, ziemniaki, pomidor z cebulą i oliwą, kompot
Czwartki:
Śniadanie: Chleb ze słonecznika/razowy z masłem, pasta z jaj z rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata z cytryną słodzona miodem
II Śniadanie: Bułka maślana z masłem i nutellą/dżemem, mleko parzone.
Obiad: Zupa kalafiorowa , pulpety drobiowe z koperkiem w jarzynach, kasza bulgur/kasza jęczmienna, sałata ze szczypiorem i rzodkiewką i śmietana i jogurt naturalny, kompot
Śniadanie: Paluch z ziarnami, serek almette z pomidorem , herbata z cytryną
II śniadanie: Budyń z sokiem, baton musli
Obiad: Kapuśniak z ziemniakami, szynka duszona w jarzynach, ryż, sałata ze szczypiorem i jogurtem naturalnym, kompot
Piątki:
Śniadanie: Zacierka na mleku, paluch z ziarnami i masłem, owoce Bz/kanapka z wędliną, masłem i pomidorem
II śniadanie: Chleb mieszany z masłem , szynką , serem żółtym, pomidorem, herbata z cytryna
Obiad: Zupa z soczewicy, krokiety rybne, ziemniaki, surówka z młodej kapusty, papryką , koperkiem zielonym z olejem, kompot
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, bułka maślana z masłem.
II śniadanie: Chleb razowy/wiejski z masłem, kiełbasa krakowska-sucha, sałata, pomidor, herbata z cytryną
Obiad: Zupa ogórkowa ,pierogi leniwe z serem lub naleśniki ze śmietaną i jogurtem naturalnym, kompot
* owoce sezonowe
* woda mineralna: bez ograniczeń
kucharka: Oksińska E
intendent: Kozak.J