Organizacja żywienia
w Przedszkolu Samorządowym nr 48 „Bajkowa Kraina”
Informuję Państwa, że organizacja żywienia w naszej placówce przedszkolnej jest zgodna z Ustawą z dnia 28 listopada 2014 r o zmianie ustawy O bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz wydanym na jej podstawie Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. W sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
Marzenna Małgorzata Majtas
Dyrektor PS 48 „Bajkowa Kraina”
JADŁOSPIS JESIENNO-ZIMOWY 2020r.
I- Śniadanie |
II-Śniadanie |
Obiad |
|
Pon |
Bułka z ziarnami i serkiem waniliowym, kakao, owoce
marchewka |
Chleb razowy z masłem, szynka, pasta z szynki papryka, herbata z cytryną, owoce | Zupa jarzynowa z ziemniakami, strogonow z szynki z warzywami, kasza jęczmienna, surówka z ogórka kiszonego, cebulą, marchwią i oliwką, kompot. |
Wt |
Chleb ze słonecznika /razowy z parówki z szynki /95% mięsa/ ketchup, herbata z cytryną. | Kasza manna z syropem malinowym lub budyń, woda owoce | Barszcz czerwony, kotlet pożarski,
makaron, mizeria z jogurtem greckim i śmietaną, kompot. |
Śr |
Zacierka na mleku, bułeczka maślana z masłem, marchewka | Sałatka z ryżem, szynką papryką, rzodkiewka, kukurydzą i jogurtem naturalnym, herbata owocowa, pieczywo z ziarnami i masłem | Zupa z soczewicy z ziemniakami, gulasz z indyka w jarzynach ,kasza gryczana,
surówka z czerwonej kapusty z oliwą, kompot |
Cz |
Zapiekanka z polędwicą i serem żółtym, herbata z cytryną, ketchup. | Ciasto własnego wypieku, kisiel, owoce | Krupnik z ziemniakami i koperkiem zielonym, hamburger wieprzowy, kasza bulgur z indyka, makaron, surówka z marchwi, jabłkiem i śmietaną, kompot |
Pt |
Chleb razowy/słonecznikowy masłem, pasta z tuńczyka, ogórkiem kiszonym, papryka ,cebulą i majonezem , ogórek świeży, herbata z cytryną słodzona miodem | Jogurt owocowy, wafle ryżowe, lub pałeczki kukurydziane, owoce | Zupa pomidorowa z ryżem, krokiety rybne lub kluski śląski ,ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty , marchwi, cebulą i oliwą sałatkową , kompot |
Pon | Chleb razowy/słonecznikowy masłem, jajecznica ze szczypiorkiem herbata z cytryną ,papryka. | Makaron z truskawkami, serem, śmietana i jogurtem greckim, kompot | Krem z białych warzyw/ lub krem z cebuli, ziemniaki, klopsiki drobiowe w sosie pieczarkowym , surówka z selera i jabłek, śmietana i jogurtem greckim, kompot |
Wt |
Chleb słonecznikowy z masłem , polędwica, jajko, pomidor, kawa na mleku, marchewka. | Racuchy drożdżowe własnego wypieku, mleko parzone, owoce | Rosół z makaronem i koperkiem zielonym, udko pieczone, marchewka duszona z masłem, ziemniaki, kompot |
Śr |
Zupa mleczna-literki, bułka z ziarnami, masłem i dżemem, marchewka | Chleb słonecznikowy z masłem ,szynka, ser żółty,pomidor herbata z cytryną | Biały barszcz z ziemniakami, kotlet schabowy, ziemniaki, buraczki na gorąco, kompot |
Cz | Bułka musli z masłem, serek almette, pomidor, kakao, | Sałatka z makaronem, schabem opiekanym z warzywami i jogurtem greckim, herbata owocowa | Zupa neapolitańska, gołąbki w sosie pomidorowym , surówka z białej kapusty z oliwą, ziemniaki, kompot |
Pt | Płatki owsiane na mleku, chałka ozdobna z masłem , marchewka | Pieczywo pełnoziarniste z masłem, krakowska drobiowa sucha, ogórek świeży herbata z cytryną słodzona miodem | Zupa ogórkowa lub szczawiowa z jajkiem, naleśniki z serem i śmietaną lub racuchy drożdżowe ,kompot |
* owoce: banan, jabłko, gruszka , pomarańcz, kiwi, śliwka, arbuz,
* woda mineralna :bez ograniczeń
* surówki sezonowe
szef. kuchni : Elżbieta Siemieńczuk
intendent: Jolanta Kozak