Co warto jeść? – Ziarenkowo – grupa IV

Kolejna podróż kulinarna grupy IV w ramach realizacji programu z zakresu zdrowego żywienia „Co warto jeść?” było  „Ziarenkowo”. To bardzo ciekawa kraina. Rozmawialiśmy o różnych rodzajach zbóż i produktach jakie  z nich powstają. Przyglądaliśmy się ziarnom zbóż (żyto, owies, jęczmień, pszenica), nasionom słonecznika, dyni, sezamu, różnym rodzajom mąki, kaszom, płatkom zbożowym, otrębom. Były zabawy badawcze: smakowe i dotykowe. Smakowaliśmy różnorodne gatunki „ciemnego” pieczywa, bo ten ma bardzo dużo błonnika cennego dla organizmu człowieka. Naszą potrawą w tej krainie były wyborne ciasteczka owsiane. Dzieciom i rodzicom tak smakowały, że trzeba było wydrukować wiele kartek przepisu, bo przedszkolaki zadeklarowały się, ze będą piekły takie ciasteczka w domu. Przygotowaliśmy też kolorowe kanapki z razowego pieczywa, które potem degustowaliśmy i poczęstowaliśmy pracowników przedszkola. Nawet rodzice odbierając dzieci z przedszkola próbowali odżywczych kanapek i wyrażali słowa uznania dla ich wybornego smaku i estetyki. Dzieci zrobiły plastelinowe pieczywo wykorzystując naturalne ziarna do dekoracji. Czeka nas jeszcze w następnym tygodniu wycieczka do piekarni, żeby przyjrzeć się, jak wygląda produkcja chleba takiego, który kupujemy w sklepach.