Co warto jeść? Warzywkowo – grupa IV

Pierwszą kraina, która odwiedziliśmy w ramach realizacji programu „Co warto jeść?” było Warzywkowo. Te dni spędziliśmy w sposób bardzo ciekawy. Mamy świadomość, że warzywa są cennym źródłem witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i dlatego należy je spożywać codziennie. Naszym kulinarnym zadaniem było przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej do obiadu. To była praca zespołowa i każdy miał zadanie do wykonania, a efekt końcowy naszej współpracy był wyśmienity. Surówka była pyszna. Niestety niewiele zostało do degustacji naszym rodzicom. Niektórzy musieli obejść się smakiem. Ale, jak zrobiliśmy sobie na II śniadanie sałatkę jarzynową, to wystarczyło też dla pracowników i dla rodziców. Rozwiązywaliśmy zagadki o warzywach, przyporządkowując im naturalne okazy i odczytywaliśmy globalnie ich nazwy. To było proste. Były też zagadki dotykowe. Trzeba było poprzez dotyk rozpoznać, jakie to warzywo. Podczas zabawy badawczej z sokami warzywnymi poznawaliśmy wielozmysłowo: smak, węch i wzrok. Okazało się, że najsmaczniejszy był sok z buraczków. Fuj, okazał się sok wielowarzywny i pomidorowy. No trudno. Może kiedyś dzieci się przekonają do tych soków. Czas pokaże;) Wiersz „Na straganie” Jana Brzechwy posłużył nam do zabawy w teatrzyk kukiełkowy. W Warzywkowie rozwijaliśmy swoje myślenie logiczne poprzez działanie: przeliczaliśmy, układaliśmy obrazki w warzywami według ustalonego kodu na takiej specjalnej macie. Ta zabawa to było kodowanie na dywanie.