„Co warto jeść – produkty zbożowe – gr V

Dzieci poznały produkty zbożowe i ziarna. Malowały piękne słoneczniki i wypełniały środki ziarnami.

Produkty zbożowe powinny stanowić podstawę codziennej diety, zarówno osób dorosłych jak i dzieci. To źródło węglowodanów złożonych oraz błonnika pokarmowego. Dostarczają również białka roślinnego i wiele składników mineralnych, np.: magnez, cynk, miedź i żelazo oraz witaminy z grupy B.

Produkty zalecane:

  • pieczywo pełnoziarniste, pieczywo graham, razowe, mieszane, z dodatkiem nasion i ziaren, w mniejszych ilościach pszenne z oczyszczonej mąki;
  • naturalne płatki śniadaniowe (owsiane, jęczmienne, jaglane, żytnie, z amarantusa, itp.);
  • kasze np. jęczmienna, jaglana, gryczana, kukurydziana, kus-kus, komosa ryżowa, amarantus, ryż (w tym także naturalny), makarony (w tym pełnoziarnisty);
  • potrawy z mąki, np. naleśniki, kluski, pierogi, placki warto przygotowywać z różnych gatunków mąki: pszennej, orkiszowej, żytniej, owsianej, jaglanej, amarantusowej i innej;

Unikaj:
• dużej ilości pieczywa pszennego (np. kajzerki), tostowego, cukierniczego (drożdżówki), francuskiego;

  • słodzonych płatków śniadaniowych (np. czekoladowe, miodowe, cynamonowe);