Co warto jeść? Białkowo – grupa IV

Ostatnia krainą, którą odwiedziły dzieci z grupy IV w ramach realizacji programu z zakresu zdrowego żywienia „Co warto jeść? była wizyta w „Białkowej Krainie”. Dostarczyła nam wiedzy, jakie produkty mają najwięcej białka i żelaza niezbędnych dla zdrowia, a mianowicie: ryby, jaja i mięso. Segregowaliśmy ilustrację produktów spożywczych według kategorii: jaja, wędliny, fasola i ryby. Próbowaliśmy też odczytywać globalnie wyrazy. Podczas zabawy badawczej obserwowaliśmy, jak się zachowuje białko jaja kurzego pod wpływem wysokiej temperatury i ubijaliśmy pianę. Wiemy też, że nie należy spożywać jajek na surowo, ze względu na bakterie salmonelli, które znajdują się na skorupkach. Wykonaliśmy kolorowe rybki origami na plakat z „Białkowej Krainy”. Przyrządziliśmy też sałatkę z szynki, papryki, szczypiorku, kukurydzy i fasoli konserwowej. Oczywiście przygotowaliśmy sałatki tak dużo, że  wystarczyło do degustacji naszym rodzicom. Kolejną potrawą była pasta z makreli. Oczywiście była pyszna. Chyba staliśmy się mistrzami kulinarnymi 😉  Szkoda, że nasza podróż po krainach zdrowego żywienia niestety już dobiegła końca.