12 kwietnia w naszym przedszkolu odbyła się XI Edycja Wojewódzkiego Konkursu Recytatorskiego „Lokomotywą z Janem Brzechwą i Julianem Tuwimem”. Nasze przedsięwzięcie zostało objęte honorowym patronatem przez Prezydenta Miasta Białegostoku oraz przez Ośrodek Doskonalenia i Kształcenia Ustawicznego „Partner” w Zabrzu. Jak co roku, mogliśmy też liczyć na dofinansowanie z Departamentu Edukacji Miasta, a także innych przyjaciół i sponsorów w tym Biuro Promocji Miasta.

Tego dnia gościliśmy u nas niezwykłych gości, którzy zasiedli w jury konkursowym, a byli to:

• Pani Agnieszka Marchel – Dyrektor Przedszkola Samorządowego nr 58 im. Jana Wilkowskiego, instruktor teatralny
  • Pani Anna Bayer – poetka, instruktor teatralny, współtwórca piosenek, scenariuszy przedstawień teatralnych
  • Pani Karolina Kuklińska – solistka Opery i Filharmonii Podlaskiej, która  również zaprezentowała specjalnie przygotowany wiersz
  • Przewodniczącą jury była Pani Dyrektor Marzena Małgorzata Majtas

Zmagania konkursowe poprzedziła etiuda teatralna przygotowana przez nauczycielki prowadzące dzisiejszą imprezę. Pani Bożenka, Tereska i Iwonka przygotowały inscenizację wiersza „Żuk”  Jana Brzechwy.

W zmaganiach konkursowych wzięło udział 14 uczestników (w tym jeden duet), którzy zaprezentowali 13 wierszy Jana Brzechwy i Juliana Tuwima. Pojawiły się dzieci z białostockich przedszkoli, ale również te, które przyjechały z Choroszczy, Czarnej Białostockiej oraz Wasilkowa. Wszystkie przedszkolaki zaprezentowały się wspaniale! Jury miało trudny orzech do zgryzienia, ale ostatecznie wyłoniono 7 nagród i 6 wyróżnień! Wszyscy otrzymali wspaniałe nagrody. Jury jednogłośnie stwierdziło, że Maja Popowska otrzymała nagrodę specjalną – nie było to przewidziane, jednak wszyscy byli niesamowicie zachwyceni grą aktorską naszej wychowanki  i nie mogli podjąć innej decyzji! Mateusz i Wiktoria Pełszyk, którzy również reprezentowali nasze przedszkole otrzymali zaszczytne nagrody 😉

Po występach dzieci obejrzały występ taneczny przygotowany przez Panią Małgosię, Panią Elę i dzieci z grupy IV, a następnie udały się na zasłużony poczęstunek.

Do zobaczenia za rok!

galeria