Rodzinny Festyn „Pożegnanie Lata”

„Żegnaj lato na rok..” pod takim hasłem  cala społeczność przedszkolna w „Bajkowej Krainie” bawiła się na Festynie Rodzinnym  „Pożegnanie lata”, bo przecież właśnie 22 września 2017 r. był ostatnim dniem kalendarzowego lata. A my nie chcieliśmy jeszcze wracać do jesiennej rzeczywistości. To dopiero będzie jutro 23 września. Każdy  z nas kocha lato, bo to wakacje, słońce, odpoczynek i dlatego na naszym festynie żegnaliśmy lato radośnie, wesoło, z piosenką tańcem i zabawą. No cóż aura nam nie dopisała, ale przecież to ludzie: nasze kochane przedszkolaki, rodzice, pracownicy tworzą ten klimat i atmosferę. I to jest najpiękniejsze. Atrakcji na naszym festynie było mnóstwo! W kawiarence można było posmakować pysznego bigosu, smalczyku ze zdrowym chlebem pełnoziarnistymi i ogóreczkiem oraz wyśmienitych  wypieków naszych mam, a kto chciał to była też wata cukrowa.  Dzieciaczki były pięknie wymalowane. Na loterii fantowej każdy los wygrany. Nasi rodzice jak zwykle nie zawiedli. Wykupili wszystkie losy i ciasto. A z pozyskanych  funduszy doposażymy naszą placówkę w roboty photony, żeby nasze dzieciaczki uczyły się programowania, kodowania i logicznego myślenia. Można było posłuchać koncertu na pianino i saksofon absolwentów szkoły muzycznej, potańczyć zumbę z instruktorką mobilnej szkoły tańca Paaro albo na sportowo spędzić czas z trenerem przedszkoliady Panem Tomaszem Koniczek. Grupa    Ratownicza Nadzieja  uczyła  dorosłych i dzieci pierwszej pomocy przedmedycznej. Oj to ważna umiejętność. Bardzo odważni mogli oddać swoją cenną krew w krwiobusie.  A amatorzy mocnych wrażeń mogli obejrzeć wóz policyjny, straży pożarnej i ambulansu. Nasze dzieciaczki, każda grupa zaprezentowały się artystycznie. Dla maluszków to były pierwsze występy przed tak dużą publicznością. Było też stanowisko stacji sanepidu z atrakcjami, konkursami oraz karaoke w wykonaniu rodziców w rytmie disco polo. A poza tym tańczyliśmy z pomponami, graliśmy na bum bum rurkach i było wiele konkursów z nagrodami. Nie zabrakło też absolwentów przedszkola z rodzicami, z czego bardzo się cieszymy, bo lubimy jak do nas wracają. O estetyczną oprawę festynu zadbała firma Dekoracje Balonowe Nina Marciniak. Nasi pracownicy sprawili się na medal, a nasza Pani Dyrektor była tu i tam i starała się, żeby wszystko grało jak w zegareczku J „ Życie to są chwile, chwile..”  jak brzmią słowa piosenki, a te chwile, które razem spędziliśmy wprawdzie tak ulotne, a jakże niezapomniane!