Jadłospis jesienno-zimowy

Organizacja żywienia
w Przedszkolu Samorządowym nr 48 „Bajkowa Kraina”

 

Informuję Państwa, że organizacja żywienia w naszej placówce przedszkolnej jest zgodna z Ustawą z dnia 28 listopada 2014 r o zmianie ustawy O bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz wydanym na jej podstawie Rozporządzeniu Ministra Zdrowia  z dnia 26 sierpnia 2015 rW sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Marzenna Małgorzata Majtas

Dyrektor PS 48 „Bajkowa Kraina”

JADŁOSPIS JESIENNO-ZIMOWY 2020r.

I- Śniadanie

II-Śniadanie

Obiad

Pon

Bułka z ziarnami i serkiem waniliowym, kakao, owoce

marchewka

Chleb razowy z masłem, szynka, pasta z szynki papryka, herbata z cytryną, owoce Zupa jarzynowa z ziemniakami, strogonow z szynki z warzywami, kasza jęczmienna, surówka z ogórka kiszonego, cebulą, marchwią i oliwką, kompot.

Wt

Chleb ze słonecznika /razowy z parówki z szynki /95% mięsa/ ketchup, herbata z cytryną. Kasza manna z syropem malinowym lub budyń, woda owoce Barszcz czerwony, kotlet pożarski,

makaron, mizeria z jogurtem greckim i śmietaną, kompot.

Śr

Zacierka na mleku, bułeczka maślana z masłem, marchewka Sałatka z ryżem, szynką papryką, rzodkiewka, kukurydzą i jogurtem naturalnym, herbata owocowa, pieczywo z ziarnami i masłem Zupa z soczewicy z ziemniakami, gulasz z indyka w jarzynach ,kasza gryczana,

surówka z czerwonej kapusty z oliwą, kompot

Cz

Zapiekanka z polędwicą i serem żółtym, herbata z cytryną, ketchup. Ciasto własnego wypieku, kisiel, owoce Krupnik z ziemniakami i koperkiem zielonym, hamburger wieprzowy, kasza bulgur z indyka, makaron, surówka z marchwi, jabłkiem i śmietaną, kompot

Pt

Chleb razowy/słonecznikowy masłem, pasta z tuńczyka, ogórkiem kiszonym, papryka ,cebulą i majonezem , ogórek świeży, herbata z cytryną słodzona miodem Jogurt owocowy, wafle ryżowe, lub pałeczki kukurydziane, owoce Zupa pomidorowa z ryżem, krokiety rybne lub kluski śląski ,ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty , marchwi, cebulą i oliwą sałatkową , kompot
Pon Chleb razowy/słonecznikowy masłem, jajecznica ze szczypiorkiem herbata z cytryną ,papryka. Makaron z truskawkami, serem, śmietana i jogurtem greckim, kompot Krem z białych warzyw/ lub krem z cebuli, ziemniaki, klopsiki drobiowe w sosie pieczarkowym , surówka z selera i jabłek, śmietana i jogurtem greckim, kompot

Wt

Chleb słonecznikowy z masłem , polędwica, jajko, pomidor, kawa na mleku, marchewka. Racuchy drożdżowe własnego wypieku, mleko parzone, owoce Rosół z makaronem i koperkiem zielonym, udko pieczone, marchewka duszona z masłem, ziemniaki, kompot

Śr

Zupa mleczna-literki, bułka z ziarnami, masłem i dżemem, marchewka Chleb słonecznikowy z masłem ,szynka, ser żółty,pomidor herbata z cytryną Biały barszcz z ziemniakami, kotlet schabowy, ziemniaki, buraczki na gorąco, kompot
Cz Bułka musli z masłem, serek almette, pomidor, kakao, Sałatka z makaronem, schabem opiekanym z warzywami i jogurtem greckim, herbata owocowa Zupa neapolitańska, gołąbki w sosie pomidorowym , surówka z białej kapusty z oliwą, ziemniaki, kompot
Pt Płatki owsiane na mleku, chałka ozdobna z masłem , marchewka Pieczywo pełnoziarniste z masłem, krakowska drobiowa sucha, ogórek świeży herbata z cytryną słodzona miodem Zupa ogórkowa lub szczawiowa z jajkiem, naleśniki z serem i śmietaną lub racuchy drożdżowe ,kompot

* owoce: banan, jabłko, gruszka , pomarańcz, kiwi, śliwka, arbuz,

* woda mineralna :bez ograniczeń

* surówki sezonowe

szef. kuchni : Elżbieta Siemieńczuk

intendent: Jolanta Kozak