Jadłospis jesienno-zimowy

Organizacja żywienia
w Przedszkolu Samorządowym nr 48 „Bajkowa Kraina”

 

Informuję Państwa, że organizacja żywienia w naszej placówce przedszkolnej jest zgodna z Ustawą z dnia 28 listopada 2014 r o zmianie ustawy O bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz wydanym na jej podstawie Rozporządzeniu Ministra Zdrowia  z dnia 26 sierpnia 2015 rW sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Marzenna Małgorzata Majtas

Dyrektor PS 48 „Bajkowa Kraina”

JADŁOSPIS  JESIENNY-ZIMOWY

 

I- Śniadanie II-Śniadanie Obiad
Pon Chleb ze słonecznika /razowy z masłem, parówki  z szynki 95% mięsa na gorąco, ketchup, kawa na mleku, marchewka

 

Omlet z dżemem,

herbata z cytryną, owoce

Zupa kalafiorowa, pulpety drobiowe w sosie jarzynowym, kasza jęczmienna, surówka z czerwonej kapusty z oliwą
Wt Płatki  owsiane na mleku, bułeczka maślana z masłem. Stół szwedzki (szynka, ser żółty, rzodkiewka, pomidor, ogórek sw ), herbata z cytryną, pieczywo ciemne z ziarnami i masłem, owoce Barszcz czerwony, potrawka z kurczaka z  warzywami, ryż,marchewka  z groszkiem na gorąco, kompot.

 

 

Śr Pieczywo ciemne z masłem, pasztet drobiowy własnej produkcji, ogórek kiszony, herbata z cytryną słodzona miodem, marchewka Bułka maślana  z masłem, i serkiem  waniliowym, kakao, owoce Krem z białych warzyw/ lub krem z cebuli, makaron, kotlet pożarski z sezamem  , surówka  buraków z oliwą, kompot
Cz Zupa mleczna(literki z makaronu), bułeczka domowa z masłem Pieczywo z ziarnami i masłem, pasta humus, ogórek kiszony, herbata z cytryną, owoce

 

Zupa z soczewicy lub ciecierzycy, gulasz wołowy. kasza burgur,  surówka z kiszonej kapusty, marchwią i oliwą , kompot

 

Pt Bułka musli, ,pasta jajeczna ze szczypiorkiem, kawa na mleku, marchewka Pieczywo  z ziarnami  i masłem, szyka, ser żółty, ogórek świeży, herbata z cytryną, owoce Biały barszcz z ziemniakami,  krokiety rybne, ziemniaki lub kluseczki śląskie w sosie pieczarkowym ,

surówka z ogórka kiszonego, marchewka z cebulą i oliwa, kompot

 

Pon Kasza manna  na mleku, paluch z ziarnami i  masłem,

 

Stół szwedzki (szynka, ser żółty, rzodkiewka, pomidor, ogórek św ), chleb trzy ziarna z masłem, herbata z cytryną Zupa pomidorowa z ryżem, hamburger wieprzowy, ziemniaki, surówka z pory, marchwią , jabłkiem , jogurtem i śmietaną,  kompot

 

Wt

 

Chleb razowy/słonecznikowy masłem, pasta rybna  z ogórkiem kiszonym, herbata z cytryną słodzona miodem , marchewka

 

Chałka ozobna z kruszonką z masłem i dżemem, owoce, mleko parzone  

Rosół z makaronem, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka  z marchwi, jabłek, pomarańcze  z jogurtem greckim , kompot

Śr Chleb trzy ziarna z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, kawa na mleku Ciasto własnego wypieku lub mufinki, kisiel, owoce Zupa chłopska z zacierką i ziemniakami, nugetsy, ryż, mizeria ze śmietaną, kompot
Cz Kokardki na mleku ,  bułka maślana z masłem , dżem, marchewka Chleb pełnoziarnisty z masłem, pasta z szynką i jajkiem, papryka, herbata z cytryna, owoce Krupnik z ziemniakami, gołąbki w sosie pomidorowym ,kasza gryczana, pomidor  z jogurtem, ,kompot
Pt    Zupa  mleczna , buła żytnia  z masłem ,miód, owoce Sałatka jarzynowa, chleb pełnoziarnisty z masłem, kiełbasa szynkowa, herbata z cytryną. Zupa ogórkowa lub szczawiowa z jajkiem, naleśniki z serem lub kluski leniwe ze śmietaną i jogurtem naturalnym, kompot

 

* owoce: owoce sezonowe

* woda mineralna :bez ograniczeń

kucharka: Oksińska E

                                                                                                     intendent: Kozak J

 

kucharka: Oksińska E

intendent: Kozak.J